Friday, February 12, 2010

SAYU

Minggu lepas akak dan dua orang kawan lain telah ke wad onkologi HKL, menziarah seorang kawan yang pernah kerja sepejabat dengan kami dahulu. Kawan kita ni sedang bertarung dengan penyakit kanser Stage 4. Semasa kami bekerja sama dahulu, kawan kami ini merupakan seorang yang agak cantik dan peramah orangnya. Setelah setahun tidak berjumpa dengannya, akak merasa amat terkejut dengan perubahan fisikalnya. Tubuh badannya yang susut dan matanya yang sayu memandang kami bertiga tanpa sepatah kata. Sebelah tangan dan kakinya tidak boleh diangkat lagi. Akak tak sanggup menulis mengenai keadaan fisikalnya secara terperinci di sini.

Kakaknya berada di sampingnya, sentiasa menemaninya di sebelah katilnya. Maklumlah, adik sendiri…. Saat saat genting ini telah dimanfaatkan sepenuhnya. Kakaknya menerangkan kepada kami bahawa keadaan barah adiknya telah mencapai tahap kritikal. Melihat keadaan kawan kita itu, kami hanya terdiam, tergamam. Sebak rasa dada kami bila si kakak, dengan sayunya memohon agar kami memaafkan segala dosa-dosa dan keterlanjuran adiknya itu. Dalam hati masing-masing, kami telah pun memaafkan kesalahannya.

Terasa berat hati kami untuk melangkah keluar dari wad katilnya untuk meninggalkannya. Terdetik hati kami. Mungkinkah itu kali terakhir kami menatap wajahnya.

Bila difikirkan semula, kawan kami ini memang tabah menahan ujian Allah yang ditanggungnya selama ini.

Semoga Allah memberi seribu kekuatan dan dengan izinNya, menyembuhkanmu Eda. InsyaAllah. Kami turut doakanmu.

No comments:

Post a Comment