Friday, January 22, 2010

HATI

Sakit kah hati ini?

Hanya diri sendiri yang tau akan jawapannya…..Itu pun kalau ikhlas.
Kadangkala kita ambil 'kredit' untuk perbuatan orang lain. Walhal ianya merupakan 'debit' dalam akaun 'sumbangan' kita. Kadangkala kita terlalu banyak menyalahkan orang di sekeliling kita. Adakah sudah cukup baik dan sempurna sehingga tiada sebesar hama pun kesilapan yang telah kita lakukan. Atau pun sekadar ingin menyebarkan dakyah seantaro Malaya tentang 'kebaikan' sendiri sekadar untuk menutup kesalahan dan kepincangan kita selama ini, walaupun telah menjadi pengetahuan umum siapa kita sebenarnya. Ingat! Ungkapan ‘satu jari menuding ke orang tetapi 4 jari lagi menghala ke arah kita.’ Renung-renungkanlah….
Puaskah hati kita apabila dapat, dengan sengaja, menyakiti hati orang lain dengan kata-kata sinis dan kesat yang tidak mengenal erti kesudahan. Tambahan pula orang berkenaan telah bersusah payah menolong mengambil peranan dan tanggungjawab yang telah kita abaikan selama ini. Tak kiralah sama ada kata-kata itu disalurkan melalui apa jua media (manusia atau elektronik). Kepuasan jangkamasa pendek dapatlah diperolehi. Hakikatnya, kepuasan yang dikecapi dalam jangkamasa panjangnya, TIDAK. Tapi sediakah menanggung padah jangkamasa panjang untuk sedikit kepuasan jangkamasa singkat?
Perlukah kita biadap dan bersikap kurang ajar kepada orang senior yang telah menolong kita? Sama juga: kepuasan jangka pendek sahaja; jangka panjang…… padah juga!
Perlukah kita berpura-pura dengan kawan-kawan yang kita rakan yang baik, ibu yang sempurna? Konon.... Tetapi hakikatnya sebaliknya. Natijahnya saaammmaaa juga: kepuasan jangka pendek sahaja; jangka panjang…… padah juga!
Apa ertinya semua? Kenapa singkat sangat akal kita? Kenapa cetek sangat kolam minda kita?
Perlukah kita hidup dalam kepura-puraan, walaupun umum mengetahui hakikat sebenarnya? Untuk bahan gelak dan tawa umum ke?
Adakah semua ini dilakukan sekadar menutup kesalahan sendiri? Cubaan merebut kembali kasih sayang yang hilang akibat perbuatan sendiri yang telah mengabaikannya selama ini? Ataupun sekadar memenuhi nafsu untuk membolot harta dunia? Natijah perbuatan ini akan membuat diri kita bertambah dibenci! Nauzubillah min zalik.
'Entry' ini ditulis apabila mendengar cerita dari seorang kenalan mengenai seorang ibu mertua dan kakak ipar yang telah berjasa. Balasannya: hati mereka dilukai oleh manusia yang sungguh biadap dan kurang ajar. Orang yang berkelakuan seperti anjing yang dibantu lepas dari tersepit!. Seperti kacang lupakan kulit!!
Oleh itu, sama sama samalah kita berdoa agar perkara seperti ini tidak menimpa kita. Perlulah kita muhasabah diri dan bawa bertaubat nasuhah!

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:”Ketahuilah bahawa dalam jasad manusia ada seketul daging (segumpal darah), jika baik maka baiklah seluruh anggota dan jika rosak maka rosaklah seluruh anggota. Itulah hati.” Dari Bukhari dan Muslim

InsyaAllah hati kita akan bersih seperti ini ……

2 comments:

  1. Ngah, this entry serves as a reminder for me as a menantu and Insyaallah, I'll try my best to be a good menantu, not 'hantu'....hihihiiii.... Furthermore, I always have you, mak & kak long to advise and guide me, Alhamdulillah.....

    I live by a set of simple rules and one of it is - 'what goes around comes around', so, let's just wait and see....

    ReplyDelete
  2. Dear sis,
    Glad that the articles serves as a reminder. Hopefully others take 'iktibar' from it as well.

    ReplyDelete